KOOR CANTUS VOCUM GENK

Oprichter en eerste koorleider van A Capellakoor Schoonheid in 1953 was Leo Van Esser. Samen met Juliaan Wilmots vertolkte hij tevens een pioniers- en voortrekkersrol in het Limburgse ANZ. Latere koorleiders waren: Landfried van Esser, Herman Baeten, Geert Van der Straeten en Leo van Nevel.

In september 1999 opteerde het koor voor een nieuwe naam: CANTUS VOCUM.

Begin 2005 werd de koorleiding toevertrouwd aan Jan Gabriëls. Koor- en orkestdirectie maakte hij zich eigen via ANZ-cursussen bij Juliaan Wilmots en Michaël Scheck, de Zomeracademie voor koorkunst in Koksijde/Brugge en verschillende internationale dirigentencursussen en masterclasses.

Jaarlijks organiseert Cantus Vocum één of twee eigen concerten. Enkele recente grotere realisaties zijn de kerstcantates G. H. Stölzel en cantates uit het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach en in 2010 het concert 'Ubi caritas et amor' met passie- en paasmuziek gekoppeld aan poëtische teksten over het verlies van een kind.

In 2013 werd het diamanten jubileum van het koor gevierd met twee concerten ‘Diamanten en Parels’ en ‘Jubilate’ met de uitvoering van werken van Bach, Vivaldi, Mozart en Purcell.

Het 65-jarig bestaan van Cantus Vocum werd afgesloten  op 11 november 2018 met een bijzonder concert 'LES VOIX PERDUES' met o.a. de uitvoering van oorlogsliederen uit 'Les Voix Perdues' gecomponeerd voor koor door Geert Van der Straeten.

In de kersttijd van 2019 bracht het koor met solisten en orkest het Weihnachtsoratorium van Stölzel.

Vanaf 2006 heeft Cantus Vocum de draad van internationale koorreizen weer opgepakt. Ze musiceerden o.a. in Elzas-Lotharingen (2006), Dresden (2008), Wenen (2009), Halberstadt (2013), Barcelona (2015) en Berlijn (2017).

Op 13 november brachten ze een concert 'FELICE LIBERTA', volledig gewijd aan Ludwig van Beethoven, een concert dat oorspronkelijk gepland was in het Beethovenjaar 2020.