KOOR CANTUS VOCUM GENK

Oprichter en eerste koorleider van A CAPELLAKOOR SCHOONHEID in 1953 was Leo Van Esser. Samen met Juliaan Wilmots vertolkte hij tevens een pioniers- en voortrekkersrol in het Limburgse ANZ. Latere koorleiders waren: Landfried van Esser, Herman Baeten, Geert Van der Straeten en Leo van Nevel.

In september 1999 opteerde het koor voor een nieuwe naam: CANTUS VOCUM.

Begin 2005 werd de koorleiding toevertrouwd aan Jan Gabriëls. Koor- en orkestdirectie maakte hij zich eigen via ANZ-cursussen bij Juliaan Wilmots en Michaël Scheck, de Zomeracademie voor koorkunst in Koksijde/Brugge en verschillende internationale dirigentencursussen en masterclasses.

Jaarlijks organiseert Cantus Vocum één of twee eigen concerten. Enkele recente grotere realisaties zijn de kerstcantates G. H. Stölzel en cantates uit het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach en in 2010 het concert 'Ubi caritas et amor' met passie- en paasmuziek gekoppeld aan poëtische teksten over het verlies van een kind.

De laatste jaren heeft Cantus Vocum de draad van internationale koorreizen weer opgepakt. Ze musiceerden o.a. in Elzas-Lotharingen, Dresden en Wenen.

In 2013 werd het diamanten jubileum van het koor gevierd met twee concerten ‘Diamanten en Parels’ en ‘Jubilate’ met de uitvoering van werken van Bach, Vivaldi, Mozart en Purcell. In april stond een concertreis naar Halberstadt (Duitsland) op het programma. De viering werd  in december afgesloten met een jubileummis in de kerk van Genk-Termien. 

In april 2015 ondernam Cantus Vocum een concertreis naar Barcelona met optredens in de Sagrada Familia en in het klooster van Monserrat. Chorgemeinschaft Halberstadt kwam tijdens het weekend van O.-H.-Hemelvaart op tegenbezoek.